Hoe wordt een schapenvacht gemaakt?

Multicolor schapenvacht

Hoe gaat dat nu in zijn werk met schapenvachten? Hoe komt het dat een schapenvel zo mooi van kleur is? Schapenhuid looien is een boeiend proces wat je eigenlijk niet mag romantiseren.

Schapenvel is een natuurproduct

Hoe wordt zo’n mooi natuurproduct als een schapenhuid gelooid? Looien betekent conserveren van de vacht. Het is de bedoeling dat een vacht zijn oorspronkelijke eigenschappen behoud. Na het slachten moet zoveel mogelijk vet van de vachten gehaald worden. Dit gaat het rottingsproces tegen. Vervolgens gaan de vachten direct in het zout.

Na zouten in bak schoonmaken

Schapenvachten zouten

 

Zouten van schapenvachten

Nadat de vachten een paar weken in het zout hebben gelegen worden de huiden schoongemaakt met warm water en wat zeep. Nadat ze zijn schoongemaakt worden de vachten met een zogenaamde ontvleesmachine bewerkt. De overtollige vleesresten en vet worden hiermee verwijderd.

Na bewerking ontvleesmachine weer reinigen

Schapenvacht in het zout
Schapenvacht in het zout

 

Na het verwijderen van de vuilresten in de ontvleesmachine worden de huiden weer gewassen. Op dat moment krijgen de vachten hun oorspronkelijke kleuren weer terug. Om het rottingsproces te stoppen gaan de vellen allemaal in bakken met zout, zuur en vet. Bacteriën krijgen hierdoor geen kans om de vachten te laten verrotten.

Vachten ophangen in warme kamer

De reden dat wij altijd de dikste schapenhuiden uitzoeken heeft te maken met drogen van de vachten. Vachten worden als het ware gewrongen en dan vervolgens 5 dagen in een warme kamer opgehangen. Overtollig leer wordt later weggesneden en de sch worden regelmatig gekamd.

Schapenvachten looien dankbaar maar intensief werk

Schapenvacht Cathy
Schapenvacht Cathy

Het slachten van schapen gaat 10.000 keer sneller dan het looien van een schapenvacht. Vachten looien is een langdurig proces waar je niet rijk van wordt. Het resultaat echter van deze mooie glimmende huiden vergoed veel. Klanten vinden het mooi dat alles van een schaap wordt gebruikt. Schapenvacht24.nl is trots dat de dikste en mooiste vachten op de schapenzolder en de markt te koop zijn. Zelf een vacht uitzoeken voor goede keuze.

Hoe worden onze vachten verkocht?

Wij maken de vachten zelf maar de verkoop gaat op 2 manieren. Het mooiste is als u een afspraak maakt. Zelf een schapenvacht kopen hier in de schapenschuur is het beter dan online kopen. Je kan de vachten dan zien, voelen en ruiken. Wij begrijpen het als u slecht ter been bent of u werkt veel dat uitzoeken hier lastig is. Online schapenvacht kopen is een oplossing. Belangrijk is echter dat je weet welk vacht je koopt. Cathy doet altijd eerst foto’s  via What’s app mailen.  Vervolgens bestel je ze online. Klik hier om via What’s app foto’s te bekijken van de gemaakte schapenhuiden.

Facebook
Twitter
Pinterest
Call Now Button